Dec 9, 2006 - citat    1 Comment

Optimism, pessimism och livssyn

”Optimisten tror att den värld vi nu lever i är den bästa möjliga och pessimisten fruktar att det är sant.”

Detta är ett citat av James Branch Cabell som var en tidig amerikansk fantasyförfattare. I original: ”The optimist proclaims that we live in the best of all possible worlds; and the pessimist fears this is true.” ur The Silver Stallion.

Vad finns det då för anledningar att vara optimistisk eller pessimistisk? Själv är jag pessimist när det gäller samhällsutvecklingen. När man ser på klimatförsämringar och miljöförstöring, orättvisor i världen, krig och konflikter och utvecklingen mot ett hårdare samhälle så tycks det barka rakt åt helvete. Däremot är jag optimist när det gäller människan . Jag tror inte att människans handlande är förutbestämt, däremot lever vi i ett samhällsystem som är uppbyggt på ett sånt sätt att det är väldigt svårt att handla så att det gynnar människor och natur även om man vill. Hur det ska gå med orättvisorna, klimatförändringarna och miljön blir sedan än ojämn kamp med dåliga odds, men det finns fortfarande människor som kämpar för en bättre värld, och då finns det ändå någonstans ett hopp.

Andra som hittat detta citat:
Ordspråk – Flors samling
Vad alla borde veta – Fredrik Haglund
The Sweb Stefan Kulldorfs ordspråkssamling
Ordspråk och talesätt, Jakob Svensson

Share

1 Comment

  • bra skrivet, det är naivt att leva i en rosig drömvärld när samhället ser ut som det gör . pessimism är en drivkraft att förändra.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!