aug 13, 2007 - cello    No Comments

Dagens övningar

Har spelat ca 1 1/2 timme, tills läroverksklockan på Söderport slog tio slag. Upplevde lite spänningar i axlarna. Det handlar om att jag har placerat cellon alltför lodrätt och nära kroppen för att det dåliga stackelstödet inte ska glida, dels om att jag använder för mycket av vänsterarmen. Med ett bättre stackelstöd kommer jag att få en bättre spelställning och därmed mindre axelspänningar, och det där med armen kan jag träna på. Upplever också lite träningsvärk i vänster lillfinger…

Idag har jag spelat några melodier ur Gröna visboken, ur Cellopop samt samt en teknikövning av S Lee ur Beckers 40 Leichte Etüden. Men jag började med att ta ut Händels Där du går eftersom jag hade haft den i huvudet en stor del av dagen. Jag hade vissa problem med fraseringen på ”Allt under himmelens fäste” samt med lägesväxlingarna i ”Pomp and circumstance”. Den senare är nog vad jag behöver komma tillbaka till. När det gäller Lee som är plågsamt omusikaliska övningar i första läget, så handlar det om att spela dem fort och jämnt utan att snubbla, samt att göra bra täta strängväxlingar. Jag vet inte om det är bra eller dåligt just nu att göra såna övningar, bortsett från det där med strängväxlingarna, den tror jag är bra.

Slutligen började jag att ta ut ackord innan klockan ringde.

Upplever också att jag har svårt att hartsa stråken lagom mycket. Endera blir det för mycket friktion eller för liten. Angående stämskruven påpekade musikläraren som jag träffade på på festivalen att stämskruvar i nya instrument behöver sätta sig. Jag sa till honom att jag tänkte ringa butiken i alla fall. Får se hur jag gör.

Share

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!