aug 15, 2007 - cello    No Comments

Lägesväxlingar, rent och orent spel

Jag jobbade kväll i går tisdag och spelade inte mer än en halvtimme. Jag började med att dra igenom några enkla melodier ur Gröna visboken. Sen repeterade jag  en av de två melodier ur Cellopop som gav mig problem dagen innan samt avslutade med Lees omusikaliska etyder.  Fraseringen på ”Allt under himmelens fäste” gick bättre än igår liksom också strängbytena i etyderna. Däremot hann jag inte med att få in rätt lägesväxlingar i Pomp and circumstance och även lägesväxlingarna i ”Pappa kom hem” i gröna visboken ger mig en del huvudbry.

Jag tror att det helt enkelt är så att jag aldrig lyckades få mer flyt på det där än att jag brukade räkna ut det och sedan öva in fingersättningen stycke för stycke. Det är inte tillräckligt vare sig jag vill spela a vista eller ta ut något på gehör, och därför något som jag bör komma bortom. Och jag har en del idéer om hur det skulle kunna göras.

Efter att jag spelat lyssnade jag på musik medan jag hängde tvätt. Hade lånat en CD på biblioteket med Classical Labor songs och Tord blev entusiastisk när han insåg att den innehöll en inspelning av I dreamed I saw Joe Hill med Paul Robeson.

Idag onsdag har jag haft mer tid. Jag började med misshandel av två Taubemelodier: I Roslagens famn på den blommande ö samt Brevet från Lillan. Sedan hörde jag hur Tord började vissla Horgalåten och då tog jag ut den på gehör, bad honom om ett annat förslag och tog ut Bellmans Nå skruva fiolen. Jag märker klart att jag har mycket bättre stråkföring vid gehörsspel men tyvärr sämre fingersättning. Med hjälp av noterna lyckades jag ta ut en ganska vettig fingersättning på Pomp and circumstance vilket fick den att låta lite bättre.

Sedan försökte jag spela Beethovens kända menuett i G-dur, vilken haltade ganska ordenligt, och några melodier ur Cellopop och började sedan leta efter något enkelt som jag kunde framföra musikaliskt och spela in.  Märkte då att dessa och alla andra små stycken och melodier jag försökte spela plötsligt blev mycket mer komplicerade eftersom jag gripits av en vilja att undvika lösa strängar.  Det var bara att ge upp den ambitionen.

Så fort jag tryckt på inspelningsknappen  blev mitt spel mycket sämre och eftersom jag spelade in flera melodier utan uppehåll så hamnade de tyvärr i samma fil och jag hade inget program installerat som kändes tillräckligt behändigt för att klippa isär den. Men det är ändå en rolig fil att ha som jämförelse längre fram

Share

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!