aug 23, 2007 - cello    No Comments

Det räcker inte bara med ETT instrument!

Förhållandet till musiken är en helhet. Det går inte bara att öva cello och stänga av allt annat. Och i och med att jag börjar spela cello stimuleras allt annat också. Lånade hem en massa folkmusik i fredags. Skivor och noter. Lyssnade och fick en känsla för hur olikt en spelman spelade gentemot en klassiskt skolad musiker. Mindre vibrato, snabb hastighet, medljud och lösa strängar.  Försökte sedan hitta något jag kunde spela.  Det slutade med att jag spelade låt efter låt både på gehör och efter noter på blockflöjt – och blev förvånad över att jag hade så mycket som satt automatiskt i fingrarna. En altblockflöjt är egentligen ett ganska bra musik för folkmusik och det går dessutom bra att spela enklare fiolstämmor eftersom den går från G. Märkte att den stora dosen folkmusik på sistone har gett mig en känsla för rytmen och det dansbara i låtarna som jag inte hade när jag var yngre.

I helgen hade jag äntligen den första stora chansen att lägga ner mycket tid på att spela men spelade nästan inte alls. Det blev inte så. Jag fastnade i annat.

Märkte också en annan märklig sak. Lägger man cellon över knät och håller den på samma sätt som man gör med en gitarr är det mycket lättare att ta grepp över alla fyra strängarna. Dock går det ju inte så bra att använda stråken då. Men vem har sagt att man bara ska acceptera förutsättningen att en cello inte är ett kompinstrument?

Share

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!