aug 27, 2007 - cello    No Comments

Tröskel eller vägskäl i cellospelet

Benoy/Burrows ”Violoncello Method” är idealisk för repetition. Nu har jag fått tillbaka en känsla för logiken i lägesväxlingarna och kan utan vidare klättra ganska högt upp i tonlägena. Böckerna är extremt progressionsintriktad, först ett moment, sen ett par exempel på detta, ur klassisk musik eller brittisk folkmusik, och sedan nästa. Men det är mer riktiga exempel än Dotzauer som jag minns den och det fungerar. Större delen av de låtar ur ”100 violoncello solos” som jag tyckte var svåra för någon vecka sen har jag nu bara strukit.

Annars har jag mest inriktat mig på att spela enkla melodier musikaliskt och där tycker jag inte jag har så mycket att hämta just nu. Jag har också ägnat en massa tid åt att ta ut olika ackord utan att hitta något riktigt bra system för det. Det är inte en slump att cellon inte används som ackordinstrument. I och med att den är stämt i kvinter så hamnar de olika tonerna i ackorden väldigt långt ifrån varandra. Och stämmer man om den blir man förvirrad. Men jag har ändå en föreställning om att en bättre förmåga att hitta ackord i olika lägen skulle kunna göra det lättare att ta ut stämmor. Och det vore väl inte fel att kunna spela cello efter ackordanalyser…

Jag vet inte riktigt hur jag ska fortsätta just nu. Rent tekniskt har jag en del att hitta tillbaka till. De svårare klassiska stycken som jag behärskade när jag var i tonåren har jag inte gett ett andra försök, men det handlar nu om vad jag ska spela egentligen. Det som ligger närmast till hands är folkmusiken men de flesta arrangemang som jag hittar vare sig det är på noter eller inspelningar är det klassiska för två fioler. Jag har tills vidare letat rätt på de noter jag har på folkmusik och satt dem i en pärm.

För övrigt var sambon och jag iväg till Ronneby i fredags framför allt för att lyssna på Kjell Höglund, men han hade blivit akut sjuk och kom inte. Så kvällens behållning blev i stället ”Träd, gräs och stenar” som jag nu hört för andra gången i år.

Share

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!