sep 9, 2007 - cello    No Comments

Från teknik till personligt förhållningssätt

Har nu redan hämtat upp såpass mycket teknik att jag nog ligger ungefär på samma nivå som jag gjorde för 18-19 år sedan när jag slutade spela. Det finns fortfarande en handfull stycken som jag spelat för ut som känns oöverstigliga. Men sanningen är nog att jag inte riktigt behärskade dem då heller även om jag behärskade vissa av dem bättre.

Det handlar först om två småstycken som går ganska högt och blir falska; ett Andande ur Orfeo av Gluck och ett Larghetto av Händel från Violinsonat, Opus 1, nr, 13. Mer avancerat är Consertino i h-moll, av Oscar Rieding, Op 15, vilket är ett långt stycke som delvis har suttit mer i fingrarna en gång, jämte Sevciks 40 variationer, Op 3 i arrangemang av L.R Feulliard – variationer som påminner om etyder, och varav jag nog bara har spelat några. Vidare rör det sig om en Concertino i e-moll av B Romberg-Ruyssen samt om andrastämman till en konsert för två cello av Vivaldi, g-moll, PV 411.

Problemet med de flesta av de här är att de går högt och i vissa fall rör det som snabba strängbyten. Rieding är nog ett av de stycken som jag nötte mest när det begav sig men jag ser inte någon större poäng i att träna in det igen. Stycket är tråkigt och tekniken det innehåller kan jag plocka upp med hjälp av Benoy/Burrowes. Däremot finns det ett par stycken av Bach som jag nog gärna lär mig. Det vore lite kul att faktiskt behärska en del av den musik som faktiskt är skriven för cello.

Annars handlar det om att komma bort från det klassiska facket och hitta en annan repertoar Jag har spelat ganska mycket visor. Vitsen med detta är att man kan bygga fraseringen på hur man skulle ha sjungit sången och därför få en bra variation på spelsättet. Det är också bra för att lära sig spela rent och för att improvisera från om man kan melodierna bra.

De handlar också om att att kunna synca in sitt spel med andras. Jag prövade mitt inköp av Classical Favorites för cello med tillhörande CD men tyckte det var tråkigt att arrangemanget jag skulle spela till var så slätstruket och mekaniskt framfört. Tyvärr kunde jag inte heller tona ner melodistämman på CD:n som var ganska fult pålagd. Men en bra övning för renhet och att hålla sig på rätt ställe i takten kan sånthär nog vara. Det finns andra typer av musik som man kan få tag på.

En annan sak som jag har börjat med är att spela basstämmor i diverse pianoarrangemang och sjunga eller nynna melodistämman till. Jag har lagt ner ganska mycket tid på att spela nu idag och skulle egentligen passat på att spela in något också för att se hur mitt spel utvecklats. Dock har det varit hårdrockskonsert ifrån parken hela dagen och det kändes som eventuella inspelningar kanske skulle få mer något av detta störande kringljud. De håller fortfarande på nu efter midnatt, det är på hög volym och jag upplever det som stressande.

Share

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!