jul 7, 2008 - cello    No Comments

Kammarmusik i Trefaldighetskyrkan

Jag har varit på kammarmusik i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad.

Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad, interiör

Konserten som var gratis ägde rum under Kristianstadsdagarna och var klart värd att åka in för trots det störande oljudet i bakgrunden från den mer skrällande musiken på Stora Torg.

Det var egentligen en duo men jag satt bara så jag såg cellisten. Strategiskt nog så började man med det något modernare stycket. Mateusz Urbanowicz var uppenbart mycket skicklig spelade Zoltan Kodaly (Duo, opus 7) med stor frenesi och det var bra. Det kändes också lite intressant att titta på honom och hans spel.

Här spelas stycket av två andra musiker:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DSrZibVVVdA]

När det sedan var dags för Händel, (Sonata i D-dur, Opus 1 nr 13,) så var dock samspelet mellan de två musikerna inte fullt lika bra längre åtminstone inte i första satsen. Det kändes som om Kodaly var huvudnumret och man sen hade lagt till något lättlyssnat som utfyllnad. Däremot var Allegrot i sats två väldigt vackert.

Publiken var ganska blandat. Mest var det personer i äldre medelåldern och pensionärer men också några ungdomar som såg ut att ha kommit dit i grupp?

Det var väldigt länge sen jag var på en klassisk konsert sist. Förmodligen var det förra gången under Kristianstadsdagarna då jag också var inne i kyrkan för att lyssna på något finstämt sent på kvällen. Förhoppningsvis kommer det att bli mer musik nu under semestern om än kanske inte så mycket klassiskt.

Share

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!