Dec 1, 2008 - cello    No Comments

Någon undrar kanske hur det gått med cellon?

Jag måste erkänna att jag åtminstone tillfälligt legat av mig. Det var så här:

Jag flyttade i augusti samtidigt som jag gick en intensiv kurs.  Därefter var lägenheten i oordning under lång tid, samtidigt som jag lade ner mycket energi på ett extrajobb. Efter det så fanns det tid, så då plockade jag fram cellon men kände inte riktigt för det. Förut bodde jag i en trea med parkettgolv men det är som instrumentet inte riktigt ”trivs” i min lyhörda 50-talsetta med brunorange spräckliga korkmattor.

Jag måste erkänna att detta måste vara ett av de mest korkade dumma argument man kan ta till men det känns faktiskt så . En cello passar inte här. Man kan möjligen dra till med en gitarr.

Ja så var det där med lyhördheten också. Inte vet jag vad mina nya grannar tycker? Men det visste jag å andra sidan inte om de förra också. Fast i den lägenheten när grannen dammsög så hörde man knappt inte suset på samma sätt som här. Man hörde bara att något drogs över golvet.

Skillnaden mellan ett piano och ett instrument som cello är att det är lite mer socialt, och exempelvis lättare att få plats i en orkester vilket var en av de viktiga anledningarna till att jag började med ett instrument till en gång. Men jag tror också att de flesta ibland behöver spela med någon för att det ska  vara riktigt kul att fortsätta. Jag träffade faktiskt en kille som spelade klarinett som ville spela med mig. Men allt det där kom i skymundan i flytten och nu har jag ju lagt av mig.

Men poängen var ju ”mera musik i mitt liv” inte nödvändigtvis cellon även om det var tanken. Så vad med elpianot. Jag har ju faktiskt ett sånt, eller snarare ett keyboard, 10 år gammalt men med viss anslagskänslighet och hyfsat ljud som man kan ha hörlurar till.

Det har jag lånat ut. En god vän hade intresse för att lära sig lite piano och jag hade inte plats för det. Så det står rätt långt härifrån just nu.

Återstår gitarren. Jag tror jag kanske ska ta upp den?

Eller kanske är det dags för en utmaning? Kanske är det snart dags att leta upp någon som vill spela med mig när jag spelar cello även om jag inte spelar så bra? Eller kanske jag borde hitta någon som kan lära mig lite bättre gitarrspel?

Roligt är i alla fall att se att jag inte är ensam om att vilja återuppta instrument som jag spelade som yngre.

Här finns ett filmklipp om hur Jenny Rydqvist tänker återuppta sitt pianospel. Hon arbetar på Sydsvenskan och bloggar om detta under rubriken ”utmanarna”.

Share

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!