jan 4, 2009 - personligt    2 Comments

Om nyårslöften jag inte törs ge och andra

Det är populärt så här års att sammanfatta det gångna året eller ge nyårslöften inför det nya.

Förra året gav jag ett nyårslöfte som jag faktiskt höll jag har funderat på om jag faktiskt skulle avge ett i år också. Men i så fall vilket? Det gäller väl att hitta en metod för att välja ut något som går att hålla?

Om man spaltar upp det hela så man indela nyårslöften i en mängd olika kategorier

Livstilslöften

Hit kommer löftena om att träna mer, gå ner i vikt och sluta röka. Det lär också vara löften som det bryts mycket friskt mot. Hit räknas nog också löften om andra vanor såsom att diska oftare, laga mer nyttig och näringriktig mat  eller betala räkningarna i tid.

För ett par år sen så bestämde jag mig för att träna mer för att gå bättre kondition och som en följd av det gå ner i vikt. Det lyckades bra men idag väger jag mer än jag gjorde då. Inte för att det har så stor betydelse men då mode och inköp av klädespersedlar inte tillhör mina främsta fritidsintressen retar det mig stundom att ha en mängd gamla kläder jag inte kan använda.

När det gäller livsstilslöften så tror jag att den bästa förutsättingen för att kunna hålla sitt löfte är att avge ett passivt löfte i stället för ett aktivt. Det som kräver en ansträngning att bryta mot är lättare att hålla än det som kräver en ansträngning att hålla. Med den utgångspunkten skulle ”att inte börja röka” vara ett lämpligt löfte för en icke-rökare och sexuell trohet ett för den som redan lever i ett stabilt monogamt förhållande.

Man kan också göra löftet lättare genom att undandra sig möjligheter till utvärdering. Att träna ”oftare” är alltså en lämpligare föresats än att träna 2-3 gånger i veckan. Men frågan är vad som ger bäst träningseffekt?

Prestationslöften

Löfte som går ut på att man ska prestera något, bryta nya vägar eller lära sig något nytt under året.

Här har jag en mängd löften jag skulle vilja ge men inte vågar:

Jag har länge tänkt att jag skulle vilja lära mig förstå lite PHP och mySQL. Sålunda har jag har på vanligt bokmalsmanér lånat och införskaffat ett antal böcker om dessa ämnen, läst dem så gott det går och förstår –  ingenting!

Du är dum, säger min granne. Det där är SÅ enkelt. Det är bara att börja!

Så nu letar jag efter förslag på PHP-exempel som är tillräckligt enkla för att jag ska förstå vad det utför men som samtidigt utför något tillräckligt intressant för att jag ska tycka det är intressant att ta reda på hur det går till.

Härom dagen hörde jag en mycket vacker tolkning av en av Beethovens pianosonater på webbradio. Och tänkte då att ett lämpligt nyårslöfte vore att studera in stycket på fem-sex månader och spela det på min 40-årsdag. Men för att ha något att skylla på är för det första elpianot utlånat eftersom jag behöver ytan det stod på att sortera gamla papper på.

Dock är jag ändå frestad att lova att jag ska ägna mer tid åt musik  i någon form under året, men vågar inte riktigt tro att det blir så. Jag har visserligen aldrig lyssnat så mycket på musik som under 2008 men det är en helt annan sak.

Det finns ytterligare saker jag skulle vilja lära mig men inte vill diskutera offentligt.

Sen finns det förstås de som ger konsumtionslöften och frågan är vad man ska placera dem? Att under året köpa sig en ny pryl  av det eller det märket kan väl knappast räknas som en prestation men möjligen är det en prestation att tjäna ihop dem? Man kan ju också lova att spara pengar för ett lämpligt ändamål såsom en resa eller dylikt.

Målsättningslöften

Målsättninglöften är trots rubriken den typ av löften som är mest icke förpliktande. Ett bra målsättningslöfte är att bli ”en bättre människa”. Det torde dock också vara relativt svårt att utvärdera.

Slutsats av detta

Jag läste någonstans för ett tag sedan att en vanlig följd av att sova för lite är att gå upp i vikt eftersom alltför lite sömn stör ämnesomsättningen. Sover man mer blir man också mer koncentrerad och orkar göra mer av de saker som man verkligen vill göra. Förmodligen blir man också mer närvarande och en bättre människa. Utan sömn, blir man ful och otrevlig och får stora  fula påsar under ögonen. Av sömn blir man således också vackrare. Någon mer motivering behövs inte. Att sova är ingen prestation. Prestationen är att skapa förutsättningar för de goda sömnen.

Utan att ge några större utfästelser så har jag alltså bestämt mig för att slå flera flugor i en smäll och genomföra alla former av nyårslöften genom att sova bättre under 2009.

God fortsättning förresten!

Share

2 Comments

  • Vad ska du med en blogg till med, när den aldrig tycks uppdateras?

    Min blogg sjunger på sista versen. Är djävulskt trött på formen.

    Hädanefter ska jag skriva längre, i andra forum.

  • Det är riktigt att det kan bli långa pauser mellan uppdateringarna men jag tycker min blogg är ganska fin och jag länkar ju också till annat jag gör. Vad formen beträffar så blir den ju vad man gör av den.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!