jul 26, 2010 - miljösånger    3 Comments

Ballad på en soptipp

Denna visa av Cornelis Vreeswijk var den första låten på hans första skiva Ballader och oförskämdheter som kom 1964.

Även om sången inleds på en soptipp är det väl snarare hotet om kärnvapenlkriget än miljöförstöringen som speglas i de senare verserna. Men det finns också en del antikommersiell kritik.

Andra versen: ’

”Medborgare, ur spår är tiden, det hävdar jag bestämt
Tör hända ni jagar standard? Ja, jäklar vilket skämt!
Den varan är såsom såpa som man hastigt försöker ta
För var dag blir den bättre, men den blir aldrig bra”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=48eX6a8nsyg&hl=sv_SE&fs=1]

Share

3 Comments

 • I Vreeswijks texter var väl oftast miljöproblemen en del av en panorering över det som var fel och ruttet med det moderna svenska samhället. ”Ballad på en soptipp” är ju ett exempel på detta, liksom ”Ta en moralkaka till” (där en vers ägnas den högborgerliga berättarens syn på kärnkraften).
  Det finns dock några rakare miljösånger i hans fatabur, men det är oftast kommentarer till då aktuella händelser. Exempel på det är ”Till herr Hjalmar Mehr” och ”Håll Sverige rent”, sa Polaren Pär”.
  Miljön och miljöproblemen berörs inte sällan av Vreeswijk, men oftast enbart i en eller ett par strofer. Det är svårt att tala om renodlade miljösånger i hans fall. Risken för kärnvapenkrig sysselsatte uppenbart hans tankar betydligt mer.

  • Intressant JC! Synd att min bok med Vreeswijktexter för tillfället tycks ha kommit undan.

 • Versen om kärnkraften i ”Ta en moralkaka till” ger inte alls så mycket av sångens karaktär som jag ändå tycker att ”Ballad på en soptipp” gör.

  Jag fick leta bra länge innan jag hittade dikten ”Till herr Hjalmar Mehr”. Den ingår i diktsamlingen ”I stället för vykort” från 1974 och är återgiven utan kommentar i ”Enskilda sånger”, boken med de ”sånger” som inte fanns med på hans LP-skivor som utkom 2000. Det är en intressant dikt men jag vet inte om den är tonsatt?

  Även ”Håll Sverige rent” sa polaren Pär, är ju ett klart politiskt inlägg i miljöfrågan. Bra tips JC!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!