jan 6, 2015 - politik    3 Comments

En julhälsning mot FAS3

julkort_e-post_lofvenNär det är jul förväntas man skicka julkort. Fred och jag valde i år att skicka ett lite annorlunda julkort, med en något bekymrad tomte.

I oktober startade Fred Torssander en insamling mot Fas 3: Stoppa FAS 3 nu.  Bakgrunden är denna:

För tre år sedan 2011 fattade riksdagen beslut om att stoppa anvisningarna till FAS3, ett beslut som aldrig regeringen verkställde och det var också en av de frågor som Socialdemokraterna gick till val på.

Efter valet hände det inte särskilt mycket. Till att börja med hänvisade man till budgeten. Sedan när budgeten kom innehöll den inte särskilt mycket. Inte heller Vänsterpartiet var pådrivande. Som en del av regeringsunderlaget nöjde sig detta parti med en skrivning som gick på att en liten del av de arbetslösa skulle få möjligheter till en deltidsanställning samtidigt som anvisningarna inte stoppades. Då inte heller jag  tycker att tvångsarbete för fattiga är något värdigt sätt att hantera människor vars enda ”brott” är att de saknar anställning, så kändes en namninsamling på nätet som ett naturligt sätt att visa sin åsikt Inte för att det var den första  till och med sossarna hade en före valet, men för att det handlade om att poängtera att frågan fortfarande är aktuell.

Under december började vi sedan skicka ut julkorten. De var tänkta som en liten uppmuntran för folk som har erfarenhet av FAS3 på olika sätt och ett sätt att komma i kontakt med fler som ville protestera. Korten spred vi dels till folk som redan hade skrivit under namninsamlingen, till vissa per post, och dels i olika relevanta grupper på Facebook, där vissa nappade och spred den vidare. Julkorten har nästan uteslutande lett till positiva reaktioner från dem som har reagerat och hört av sig.

Det är ganska vanligt att folk tror att anledningen att regeringen inte avskaffat FAS3 är att de inte fått igenom sin budget, men det stämmer inte riktigt. Inte heller den budget de lade fram innehöll några särskilt stora insatser för att bli av med FAS3 även om de ville få det att framstå som det. I princip borde inte ens decemberöverenskommelsen vara ett hinder för att stoppa anvisningarna även om det har blivit politiskt mycket svårare att göra det.

Det är fortfarande möjligt att skriva under namninsamlingen som hittills har fått ca 700 namn. Blygsamt kanske men rätt okej med så små medel kring en fråga som helt plötsligt verkar ha blivit politiskt död. Vi hoppas nu på lite hjälp med att kanske sätta ihop en pdf-broschyr och sprida. Lite mer information om detta planeras på sidan stoppafas3.nu

Share

3 Comments

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!